ZOEK EEN TANDARTS

Openings-tijden

Openingstijden van tandartspraktijken

De meeste mensen kunnen niet naar de tandarts onder werktijd. Werkgevers geven meestal geen vrij om naar de tandarts te gaan. Daarnaast plannen zelfstandigen hun tandartsbezoek het liefst ’s avonds zodat hun klanten niet de dupe worden. Om die reden zijn de openingstijden van tandartspraktijken voor veel mensen erg belangrijk. De vergelijkingswebsite www.123tandarts.nl heeft onderzoek gedaan naar de openingstijden van meer dan 5.000 tandartspraktijken in heel Nederland. 

Tandartspraktijken minder vaak open dan in 2012 

Er is per provincie gekeken naar de totale tijd dat een tandartspraktijk open is. Hieruit blijkt dat de gemiddelde tijd dat een tandartspraktijk open is in geen enkele provincie meer dan 40 uur is. In Nederland is een tandartspraktijk gemiddeld 38,7 uur open per week. In 2012 was dat nog 39,1 uur. Mogelijk sluiten de tandartspraktijken nu eerder omdat minder mensen naar de tandarts gaan vanwege de crisis en omdat tandartsbehandelingen minder worden vergoed door de zorgverzekeraar. Zie de grafiek hieronder.

 

Bovendien blijkt dat er slechts een klein percentage van de tandartspraktijken na zes uur nog open is, zie grafiek hieronder. In Nederland is slechts 8,3% van de tandartspraktijken één avond per week na zes uur nog open. In Zeeland is dat percentage het laagst van Nederland, slechts 3,8%! Zie de grafiek hieronder. 

Op vrijdagmiddag zijn veel tandartspraktijken gesloten. In Nederland is 26,8% van de tandartsen op vrijdagmiddag dicht. In Overijssel is dat zelfs 34,9%! Zie de grafiek hieronder.

 

Ruime openingstijden

“Het onderzoek laat duidelijk zien dat het voor veel mensen een probleem is om buiten werktijd met een tandarts af te spreken. De meeste tandartspraktijken in Nederland kennen geen ruime openingstijden. Veel tandartspraktijken zijn ’s avonds en op vrijdagmiddag gesloten. ”, aldus 123tandarts.nl. Nu patiënten steeds meer zelf moeten betalen voor hun tandartskosten, wordt er verwacht dat patiënten kritischer zullen kijken naar hun tandartspraktijk. Ruime openingstijden kunnen een selectie criterium zijn voor patiënten die overdag geen vrij kunnen krijgen om naar de tandarts te gaan. Daarnaast is het zo dat steeds meer tandartspraktijken zich willen onderscheiden op service. Openingstijden maken deel uit van de service van een tandartspraktijk. De vergelijkingswebsite www.123tandarts.nl publiceert van meer dan 5.000 tandartspraktijken de openingstijden.

 

Meer over openingstijden

Algemeen Dagblad van 8 mei 2012

Metro van 11 november 2013