getText("search again",LANGUAGE_CODE)?>
ZOEK EEN TANDARTS

Tandarts-assistente

Tandartsassistente

 

 

De tandartsassistente is op een of andere manier een tot de verbeelding sprekend persoon. Misschien is zij de veilige haven in tegenstelling tot de tandarts waar sommigen zo bang voor zijn? Of is het iets anders? In elk geval heeft Peter de Koning een lied over de tandartsassistente gemaakt. Het lied heeft als titel ‘Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente’ en heeft vrij lang in de top van de hitparade gestaan.

Tandartsassistente is duizendpoot

De tandartsassistente moet een echte duizendpoot zijn. Er wordt heel wat verwacht van de tandartsassistente: patiënten ontvangen, assistentie verlenen tijdens de behandeling van  de patiënt, het juist registreren van de bevindingen tijdens de gebitscontrole, het behandelplan goed invoeren, afspraken inplannen in de agenda van de tandarts en de administratie van de tandartspraktijk. De tandartsassistente kan uitgroeien tot steun en toeverlaat voor de tandartsen in de praktijk. 

Middelbaar Beroepsonderwijs

Het vak van tandartsassistente kan op het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) geleerd. Er wordt aandacht besteedt hoe de tandartsassistente de tandarts praktisch ondersteunt terwijl de patiënt onder behandeling is. Het is de bedoeling dat er kennis wordt genomen van algemene tandheelkunde zoals anatomie, scheikunde en gezondheidskunde. Daarnaast worden er administratieve vaardigheden opgedaan. Vanzelfsprekend moeten de tandartsassistente goed kunnen omgaan met verschillende software, zoals het agenda systeem van de praktijk. De duur van de opleiding duurt 2 a 3 jaar, afhankelijk van waar de opleiding wordt genoten. Een studie die na de MBO opleiding Tandartsassistent kan worden gevolgd is de HBO studie Mondzorgkunde.

Training on the job

Bij veel tandartspraktijken krijg je een training on the job of kan je een stage volgen. Op deze manier wordt de tandartsassistente goed opgeleid. Er is op dit moment veel behoefte aan tandartsassistentes. 

Informatie over tandartsassistente salaris