getText("search again",LANGUAGE_CODE)?>
ZOEK EEN TANDARTS

Zorg-verzekeraars krijgen tandartsen in greep

Zorgverzekeraars krijgen tandartsen in greep

Steeds meer tandartsen zijn gecontracteerd door een zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars kunnen zo de prijzen gaan dicteren in de tandartsen markt. Dat kan een probleem worden voor alle tandartsen, zeker nu er sprake is van aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Indien de Zorgverzekeringswet wordt aangepast, dan betekent dit dat de zorgverzekeraar niet verplicht is om een vergoeding te geven voor de zorg die genoten wordt bij een zorgverlener die niet door de zorgverzekeraar is gecontracteerd. Hierdoor worden patiënten beperkt in de keus van hun tandarts. www.123tandarts.nl heeft gekeken welke tandartspraktijken in Amsterdam onder contract staan van een zorgverzekeraar. Van alle tandartspraktijken in Amsterdam is bijna 20% gecontracteerd door een zorgverzekeraar. Enkele jaren geleden hadden de zorgverzekeraars nog maar 5 a 10% van de tandartsen onder contract.

Toenemende invloed door contracten

Van de 330 tandartspraktijken in Amsterdam, zijn er maar liefst 65 gecontracteerd door een zorgverzekeraar. Dat is 19,7%. Met name Agis en Menzis hebben veel tandartspraktijken onder contract, te weten 34 respectievelijk 30 praktijken. Amsterdam Zuidoost is het stadsdeel met het hoogste percentage gecontracteerde tandartspraktijken, namelijk 42%. In het overzicht hieronder geven wij aan hoeveel tandartspraktijken in Amsterdam de grootste vier zorgverzekeraars onder contract hebben.

Amsterdam Praktijk met contract Agis VGZ CZ Menzis
330 65 34 4 20 30

 

De vier grootste zorgverzekeraars hebben 90% van de markt in handen. Doordat het aantal gecontracteerde tandartsen stijgt, zijn zorgverzekeraars steeds beter in staat om zorg in te kopen tegen door hen bepaalde prijzen. Zo krijgen de zorgverzekeraars steeds meer invloed bij de tandartspraktijken. Huisartsen staken vandaag vanwege inperking van de keuzevrijheid voor een zorgverlener. Tandartsen hebben alle redenen om zich bij de huisartsen aan te sluiten. Indien de vier grootste zorgverzekeraars de prijzen van zorg gaan bepalen, dan is er geen sprake meer van marktwerking in de zorg. 

Tandartsverzekering kiezen

“Wij vergelijken meer dan 5000 tandartspraktijken op onze website. Wij hebben per tandartspraktijk aangegeven wie onder contract staat bij welke zorgverzekeraar. Dit is bijzonder handig om te weten, met name als mensen weer kunnen kiezen bij welke zorgverzekeraar ze een tandartsverzekering afsluiten”, aldus de vergelijkingssite www.123tandarts.nl